Îmi aduc aminte cu profundă nostalgie de blogosfera din 2007, când bloggerii de atunci scriau pe paginile lor fără a ști cât de ”la modă” e să te numești blogger. Atunci nu există râvnita și prostească notorietate de blogger la care aspiră unii în prezent. Exista însă dorința sinceră de a schimba lucrurile într-o țară în care doar tinerii mai aveau voce.

De la o vreme refuz să mă identific ca blogger așa cum au făcut-o mulți colegi bravi mult mai devreme. Acum zece luni scriam că blogosfera calcă strâmb pe urmele presei. Lucrurile stau acum și mai prost, și totul din cauza a ~10 bloggeri care compromit totalmente bloggingul în Moldova.

De ce unii bloggerii devin antipatici?
Mulți din bloggerii de cur’te au o mare problemă: ei chiar cred că bloggingul e o meserie. Este pentru Dodon, Mocanu și Pavlicenco care au în spate o anumită greutate. A devenit și pentru câțiva bloggeri plătiți cu bani, banane, autografe.

Bloggerii devin antipatici atunci când:

1. Devin lingăi ordinari ai partidelor politice.
Lustruiesc cu atenție imaginea unui politician sau a unui partid politic. O fac deseori subtil. Problema cea mai mare e că acești bloggeri se inmulțesc.
2. Participă la offline-uri cu politicienii iar mai apoi devin docili.
Nu-i mai văd să scrie articole ”acide” și critice. Sunt atât de bucuroși că au văzut un ministru sau că au apărut la televizor. Și dacă-l critică prea dur riscă să nu mai fie invitați la următoarele offlineuri.
3. Pun titluri șocante și scriu toate kkurile pe blog de dragul traficului.
Scriu despre cum să mănânci banana cu mâna sau despre lungimea care o are fusta ministrului Maia Sandu. Și asta pe un blog politic. Grișa, wtf? Cum prin așa tâmpenii te definești bloggerul nr.1 în Africa de Sud?
4. Nu au principii. Cazul KIA.
Consider acești bloggeri nu doar ieftini și inutili, dar extrem de periculoși pentru societate. Redescoperă Moldova organizată cu suportul ”generos” al salonului KIA Moldova este un bun exemplu în acest sens.

Dragii mei, recomand să nu mai pierdeți timpul cu lingăi ordinari ai partidelor politici. Nu vă lăsați ademeniți de titluri și nici de notorietatea pe care și-o conferă însăși bloggerii. Nu mă citiți nici pe mine dacă intrunesc calitățile de mai sus.

Sănătate.

www.andreifornea.com