foto: adevarul

Se știe demult că Serviciul Fiscal de Stat și Serviciul Vamal aparțin lui Vlad Filat, cel puțin ca influență și putere de decizie. Anume Filat e omul care ne vorbește zilnic despre importanța investițiilor străine și mai nou, despre cât de necesar este ca moldovenii de peste hotare sau cei de aici să-și deschidă afaceri în R.Moldova, prind asta creând noi locuri de muncă și evident, contribuind la creșterea bugetului.

De ce FISC-ul lui Filat sperie investitorii?

După mine, FISC-ul e instituția care a contribuit cel mai mult în acest an la stagnarea economică a R.M. Acum 6 luni am simțit-o pe pielea mea proprie când Serviciul Fiscal a blocat contul bancar al unei orgazații pentru 7,14 lei raportați greșit de contabilă. Toate astea s-au întâmplat întâmplat fără a fi anunțat din timp despre eroare și în plin proces de activități care necesitau niște cheltuieli din contul organizației.

În această săptămână grupul german Draexlmaier a anunțat că renunţă la o investiţie de 15 milioane de euro în Republica Moldova din cauza controalelor repetate sau mai bine zis a ”persecutărilor permanente”. Ministrului Lazăr zice că va merge în judecată alături de grupul german. Deci s-a ajuns ca un ministru să se judece cu propria țară, însă de această dată pe bună dreptate.

Să ne aducem aminte și de modificările înaintate şi aprobate de Parlament la Codul Fiscal şi trecute cu vederea de către presă. În două cuvinte, Fiscului are deja imputernicirea să-ţi intre în casă şi să vadă cât valorează bunurile, în cazul în care declaraţia ta pe venit nu pare credibilă. Şi toate astea se întâmplă fără avizul judecătorului de instrucţie. Asta se referă la freelanceri dar şi cei care lucrează peste hotare. Fiscul devine deci o bâtă şi îşi poate face de cap.

UPDATE Adevărul: Încă o companie importantă își amână investițiile în Moldova. Decizia investitorului american vine ca urmare a unor probleme cu Vama şi Fiscul. Proiectul urma să fie dezvoltat la Chişinău sau Străşeni, să aibă o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi să coste 10 milioane de dolari. Totodată, cei de la Lear trebuiau să angajeze circa 2.000 de oameni.

DE ce FISC-ul este o instituție ”sperietoare”. Inspectorii Economici au devenit mai duri ca polițiștii și procurorii. Plini de drepturi și imunitate, în fața lor trebuie să stati SMIRNO! Adevărul e că sunt mai corupți ca polițiștii. De ce nu-i atinge nimeni?

Nu investiți în Moldova până când la cei de mai sus o să le revină mintea la cap, sau unora din ei, o să le apară.