moldova.org

Am privit cu mult suspans și pe alocuri chiar durere în suflet vizita vicepremierului rus la Tiraspol, sau mai bine zis, bătaia de joc față de autoritățile moldovenești. Am văzut cum Șevciuk i-a luat locul lui Rogozin la tribuna cu steagul rus, semn că nu este nici o diferență între drapelul Transnistrean și cel al Federației Ruse. Toate astea au fost asistate de niște zâmbete rânjite și pline de ironie.

Acum o săptămână am vazut-o pe dna Ștanski care a cautat cu orice ocazie să spună deschis că relațiile moldo-transnistrene sunt tot mai proaste. Ne-a zis clar că Moldova nu se află nici pe departe printre prioritățile Tiraspolului. Ștanski este bine educată de Șevciuk.

De la o vreme am început să-l înțeleg pe Filat și să-l aplud pentru felul netradițional prin care crează acesta o nouă relație cu Tiraspolul: ba la fotbal, ba de vorba pe marginea unui lac. Dar am avut o mare scăpare: Șevciuk știe foarte bine ce are de făcut.

În general, actualul lider de la Tiraspol pare a fi mult mai periculos decât precedentul. Și toate astea pentru că Smirnov era un moș expirat în care nu mai credea nici Rusia și cu care nu se putea pune pe roate planuri serioase. Șevciuk este suficient de copt la minte pentru a desprinde definitiv Transnistria de Moldova, iar asta îl face mult mai periculos.

www.andreifornea.com