În ultimul timp auzim din străinătate tot mai multe lucruri urâte despre Republica Moldova. În ianuarie 2012 un raport mondial privind exploatarea sexuală arată situația critică din Moldova potrivit căreia 7 din 10 femei cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani s-a prostituat cel puțin o dată.

Tot în 2012, în ultimul film al lui Van Damme, Moldova apare ca o țară în care totul se cumpăra iar traficul de ființe umane este cel mai ridicat din regiune. În 2010, filmul Red în care joacă Bruce Willis, prezintă R.Moldova și Transnistria ca zone cu pericol nuclear mai grav ca Coreea de Nord. Un alt studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății arată că moldovenii sunt cei mai alcoolici din lume.

Deja nu mai vorbim de studiile despre nivelul sărăciei, despre demografie și migrație, aceste studii cel puțin sunt bazate pe niște cifre oficiale.

Nu pot înțelege cine face publicitate negativă Republicii Moldova? Cum se răspândesc la nivel mondial niște zvonuri de care noi, ca cetățeni, auzim prima dată. Cine sunt promotorii acestor lucruri negative? Cetățenii RM de peste hotare? Finanțatorii externi? ONG-urile locale care trebuie să arate cât de gravă este situația pentru a mai primi finanțare?

Avem un milion moldoveni peste hotare. Poate ne oprim de bocit și începem a spune câteva ceva din puținele lucruri frumoase despre Moldova?

www.andreifornea.com