Foto: inprofunzime.md

Ministrul Educației, Maia Sandu, a participat ieri la emisiunea În Profunzime. Demult vreau să o văd pe frumoasa doamnă în acțiune vorbindu-ne despre reforma în învățământ. Concluzia generală este că aceasta NU are o viziune clară asupra reformei în educație. Răspunsurile oferite au fost multe prea generale, mult prea perfecte și bazate pe vise. Iar cuvintele ”optimizare” și ”reorganizare” au fost folosite prea des pe când trebuia să vorbim despre crearea unor medii competitive de motivare.

Recunosc că nu am citit Strategia de Dezvoltate a Educației pentru anii 2012-2020, doar am răsfoit-o. Un eseu frumos. Totuși cred că prezența ministrului trebuie să vorbească mai mult decât o strategie.

În prezent, reforma în educație (care are deja 3 ani) este privită mai mult din unghiul reorganizării școlilor din țară. Rezultatul e pozitiv: se economisesc vreo 200 mln lei și se ridică calitatea învățământului în satele/orașele din țară. Să presupunem că aceste acțiuni ne-au reușit. Ce urmează?

Problemele din umbră care nu sunt abordate:

Nu vreau să las în umbră alte succese (de care nu știu) ale Ministerul Educației dar vreau să enumăr câteva probleme pe care le consider prioritare în a fi rezolvate și de care nimeni nu vorbește de la independență încoace:
-Cum și când trecem de la un sistem bazat pe memorare la un sistem bazat pe gândire?
-Cum și când creăm un sistem în care proaspătul absolvent să poată aplica la 5 universități odată în perioada de amitere?
-Cum și când demolăm sistemul dictatorial al rectorilor, astfel încât aceștia să nu stea 20 de ani la cârma unei instituții universitare?
-Când creăm un sistem de evaluare a profesorilor?
-Când creăm o programă școlară nouă bazată pe necesitățile actuale ale RM?
-Cum organizăm un examen de Bacalaureat corect? (nu neapărat greu). Cum limităm influența acestuia?
-Când creăm un sistem de evaluare CORECT al elevilor și studenților indiferent de instituție sau regiune?
-Cum motivăm elevii să învețe?
-Cum facem ca o diplomă să valoreze?

Și dacă vorbim 5 ani doar despre optimizare, ne trezim că reforma în învățământ nu a început.