Cred că sunt cel mai sever critic într-ale plagiatuluidrepturilor de autor şi „inspiratului neinspirat”. Nu cunosc pe nimeni mai dornic ca mine, să deconspire vreun spot furat, vreun logotip copiat sau vreo publicitate „remixată” după vreun „super-hit”…

La fel cum nu există om mai fericit pe lume, atunci când descopăr un produs sau un concept autohton, elaborat cu forţe proprii şi care debordează de creativitate 🙂

Răscolind Internetul pentru nişte chestii pe care aşa şi nu le-am găsit, am dat întâmplător peste un articol. Ei, şi atunci mi-a venit ideea să scriu şi eu despre acest subiect, căci taaaaare rar mai prind ceva moldovenesc care să merite atenţie, timp şi…inspiraţie.

Campania celor de la „Student Travel” este pur şi simplu genial de simplă. Iar tot ce e simplu e genial prin definiţie. Ştiu sigur că e meritul echipei super-creative de la Piko, dar „Student Travel” sunt şi mai bravo pentru că au acceptat provocarea, pentru că s-au lăsat pe mâinile profesioniştilor şi au crezut într-o idee aparent „crazy” pentru piaţa din MD.

Este cu atât mai potrivită (n.r. ideea) cu cât publicul ţintă este exact acesta care-şi roade coatele prin „McDonalds-uri”, îşi potoleşte setea cu „Coca-Cola” şi îşi încarcă bateriile cu adrenalină prin „Disneyland-uri”. Contrar aparenţelor, este o campanie foarte bine gândită. Bănuiesc că s-a făcut brainstorming la greu. În definitiv, ar fi putut alege atâtea şi atâtea brand-uri, însă s-a ţinut cont de foarte mulţi factori şi asta se vede.

Pe lângă miile de Like-uri şi Share-uri pe care le-au adunat în cele câteva săptămâni de la lansarea campaniei, n-am putut ignora mesajele cu aluzii la ilegalităţi şi încălcarea drepturilor de autor:

Din punctul meu de vedere, şi vă reamintesc – sunt categorică atunci când e vorba de un plagiat, în cazul dat NU VĂD NICIO ILEGALITATE! Doar dacă creativitatea în Moldova e o crimă… Dar nu este. E doar un lux pe care foarte puţini şi-l pot permite.

Ei bine, în exemplele de mai sus eu văd o idee foarte bine pusă la punct care nu lezează în niciun fel nici companiile respective, nici autorii logotipurilor. Dimpotrivă, brand-urile selectate pentru această campanie sunt reprezentative pentru SUA şi au fost alese anume cu intenţia de a te duce cu gândul la America. Deci e mai curând o reclamă pentru America decât pentru o agenţie de Work&Travel.

În altă ordine de idei, modul prin care se transmite mesajul „America e mai aproape decât crezi” este unul foarte subtil, deci e accesibil doar celor cu un IQ cât de cât ridicat. Dacă n-ai înţeles ideea – nici nu meriţi să ajungi „acolo”, părerea mea 🙂

Această campanie este mai curând un exerciţiu de imaginaţie care te invită să gândeşti outside the box, să deschizi ochii şi să aspiri la ceva mai mult decât „borta” în care trăieşti, fie ea Chişinău, Durleşti sau Şoldăneşti.

Şi ca să vă luminez definitiv, iată cum să diferenţiaţi inspiratul ilegal” de cel cu cap”:
1.
 Baton de ciocolată + ambalaj cu denumirea „Şoldăneşti” (ca în poza de sus) = PLAGIAT
2. Covrigei (ponciki) + cutie cu inscripţia „Dond’ Duşeni” (ca în poza de sus) = PLAGIAT
3. Şosete + logotip „Leova’s” (ca în poza de sus) = PLAGIAT

În rest, tot ce este creat pe baza unor opere celebre, uşor recognoscibile este însăşi o creaţie. Se numesc reinterpretări şi nu atentează la originale. Vezi aici versiuni ale celebrei „Mona Lisa” în viziunea a mii de artişti care, conform unor opinii publice ar trebui să înfunde închisorile pentru încălcarea drepturilor de autor ale lui da Vinci 😉