A fost cea mai bună ediție TEDxChișinău de până acum. Nu doar prin speakeri, idei împărtășite, dar și prin localul ales, organizare, atmosfera din timpul evenimentului.

Au fost discursuri captivante, altele mai plictisitoare. Fiecare speaker a spus ceva memorabil. Eu voi menționa doar câțiva. Un top 5 foarte subiectiv:

1. Dorin Dușciac ne-a vorbit despre fizică nucleară, radiații ionizante și cosmice. Nu vă panicați. Totul e foarte simplu! 🙂 Dorin ne-a explicat că e nevoie de 1500 ani de radiația de la două telefoane mobile ca să poți fierbe un ou, iar vinul roșu nu te protejează contra radiației. Oameni ca Dorin sunt foarte buni. Dacă se fac înțeleși și adaugă umor fin (ex: Hans Rosling), atunci devin genii TEDx.

2. Ruslan Cojocaru. Ideea care și acum îmi sună în minte: nu e corect să îți concentrezi lucrul doar pentru clienți, ci, în primul rând, să ai cel mai bun personal, care să poată crea o atmosferă prietenoasă. Pe bune, la Pizza Celentano și Tucano Coffee anume personalul e cel care te cucerește și te motivează să revii.

3. Octavian Țâcu a avut două expresii memorabile:
– ‘Pu mine boxul a devenit istorie, iar istoria (românilor) a devenit box!’
– ‘Prietenul nu la nevoie se cunoaște, dar atunci când se bucură sincer pentru succesul tău’.

4. Rusoaica Maria Gaidar a cucerit imediat publicul de la #TEDxChișinău când a vorbit câteva propoziții în română. Lupta pentru a reforma sistemul din interiorul sistemului e valabil și pentru munca mea de zi cu zi la Guvern.

5. Chad Rogers ne-a convins că politicienii vorbesc mult și că mai bine ar face dacă ar implementa ce spun. Și cei de pe twitter, la fel.

S-a vorbit lejer în trei limbi diferite: română, rusă și engleză. Și a fost foarte ok. Unul dintre speakeri a remarcat că un eveniment în trei limbi ar fi complicat de imaginat în multe capitale europene.

Am văzut 400 de tineri, care fac parte dintr-o nouă generație. Tineri inteligenți. Activi social, nu doar pe facebook și twitter. Au mai scos și bani din buzunar ca să asculte idei. Astfel de evenimente formează treptat o masă critică de oameni, care gândesc pozitiv și transformă Moldova. În timp ce ascultam ideile expuse de speakeri, la mine în cap să nășteau alte idei. Și asta e cel mai important.