Azi a fost lansată semnătura mobilă. Voi evidenția câteva dintre oportunitățile care, începând de azi, au apărut pe piață.

“Semnătura mobilă” este un buletin de identitate în spațiul cibernetic. Acesta e logo semnăturii digitale:

Designul cartelelor SIM le vedeți mai jos, culoarea e specifică operatorului de telefonie mobilă:

Până acum, sistemul bancar investea sume enorme de bani pentru ca serviciile lor bancare de la distanță să aibă un grad înalt de securitate. Culmea e că unele dintre ele erau legate de un anumit browser și sistem de operare, ce bloca din start accesul mai multor categorii de clienți.

Statul, cel căruia îi plătești impozite, te invita să stai în rând ca să îți verifice actele de identitate, înainte ca să îți ofere anumite servicii publice. Oamenii creativi din online aveau nevoie de instrumente de autentificare securizate pentru a dezvolta anumite afaceri pe internet. Și lista de provocări poate continua.

Azi, prin lansarea semnăturii mobile, s-a pus un fundament pentru structurile de stat, băncile, dezvoltatorii web, operatorii de telefonie mobilă și alte companii private, ca să elaboreze servicii mult mai eficiente pentru cetățeni.

E ora 23:00 noaptea, ești la odihnă peste hotare sau sau ești în timpul orelor de serviciu, semnătura mobilă îți oferă posibilitatea să semnezi contracte la distanță, să accesezi servicii bancare mai securizate, să votezi de la distanță sau să beneficiezi de servicii publice prin telefonul mobil. Contează ca sistemul privat și cel public să dezvolte aceste servicii.

Referitor la prețuri, mai detaliat vă vor informa Orange și Moldcell. Pot să vă spun că, în general, prețurile vor fi accesibile și vor începe de la 10 lei abonament lunar pentru 10 semnături până la cca 70 de lei pentru 1000 de semnături, valabile 180 de zile. Periodic, prețurile vor mai fi ajustate. În 1-2 săptămâni, operatorii vor putea să schimbe cartelele SIM simple pe alte cartele cu semnătura mobilă pe ele. Primele luni, semnătura mobilă va fi gratuită.

Premierul a fost primul cetățean, care a obținut semnătura digitală. A testat semnarea unei dispoziții de Guvern, apoi a comandat duplicatul unui certificat de naștere (apropo, acest serviciu e în testare și, în curând, va fi disponibil online pentru cetățeni pe servicii.gov.md). Întreaga ceremonie de lansare e pe Privesc.EU. Poftim și o poză panoramică de la lansare, oferită de UNIMEDIA.

Lansarea semnăturii mobile e un exemplu bun de parteneriat public-privat. Guvernul a fost driverul acestei inițiative, și-a asumat angajamentul să creeze servicii publice care să poată fi accesate de cetățeni prin semnătura mobilă, iar operatorii de telefonie au investit banii necesari ca să ofere acest serviciu pe telefonul mobil. Mulțumesc, Moldcell, Orange, Centrului de Telecomunicații Speciale și Centrului de Guvernare Electronică!

Viitorul e mobil. Acum buletinul de identitate a fost transferat pe telefonul mobil. Sper ca operatorii de telefonie mobilă de la noi să înțeleagă ce noi oportunități au și să dezvolte e-wallets, prin care o parte din banii tăi se vor păstra pe telefonul mobil și se va schimba mult și conceptul de a face cumpărături. Nu uitați că în câteva luni lansăm 4G și câteva servicii publice. Țineți telefoanele mobile aproape! 😉

Au mai scris la subiect Corneliu Gandrabur și Radu Lisița.