Rușii de la Odnoklassniki au înțeles că limba ne este româna, nu “moldoveneasca”. Astfel, versiunea mobilă a site-ului a fost lansată în limba “română (MD)”, după modelul “english (US)” și “english (UK)”. Fapt ce merită apreciat.

Anterior, decizia inițială de a traduce site-ul în “moldovenească” a generat nemulțumiri în mediul online. Au fost arse genți de la Odnoklassniki și au fost lansate apeluri ca utilizatorii să-și șteargă conturile (inclusiv aici). Decizia a fost criticată și de unii vorbitori de limba rusă.

Am scris un mesaj către administrația Odnoklassniki. Am prezentat argumente că nu există limba “moldovenească”, ci doar limba română. Ieri am primit un mesaj în care am fost anunțat că site-ul este tradus în limba “română (MD)”. Ok.

Pe lângă presiunea din partea bloggerilor, un argument important, după părerea mea, e că majoritatea tinerilor din Republica Moldova (dar și comunitatea științifică) recunosc că limba e româna, nu moldoveneasca. Mă refer la tineretul inteligent. Cred că Odnoklassniki își dorește să câștige și din acest public (prezent mai mult pe Facebook) și a ținut cont de poziția acestora.

Acum câteva zile am sărbătorit Ziua Limbii Române. Odnoklassniki, mulțumesc!