Ministrul Culturii, Boris Focşa, propune spre aprobare în şedinţa de Guvern din această dimineaţă  un document care nu a fost supus transparenţei decizionale, conform legislaţiei: Planul de actiune privind edificarea Monumentului libertatii.

Este curios cum selectează Ministerul Culturii problemele care trebuie susţinute din Fondul de Rezervă al ţării, pentru că de acolo se solicită banii. Asta în timp ce de doi ani Prim-ministrul tot repetă periodic în şedinţă de Guvern că avem mari probleme cu  punerea în aplicare a Legii privind protejarea patrimoniului cultural şi că vor fi stopate ilegalităţile comise în raport cu patrimoniul cultural istoric si demolarea criminală a clădirilor de importanta istorica.

Chiar mă întreb dacă Vlad Filat, Iurie Leancă, Eugen Carpov şi alţi membri ai Guvernului care au vizitat recent rezervaţia cultural-naturală de la Orheiul Vechi, în deschiderea Festivalului „Gustar 2012”, au avut timp să treacă pe la saună şi biserică, ca să vadă cum gestionează Ministerul Culturii patrimoniul pe care vrem şi vrem să-l includem în lista siturilor mondiale?

Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova este doar cu numele de “restaurare”, iar rezultatele inspectării şochează doar un anumit segment din utilizatorii Facebook şi mass media din R. Moldova.

Acum Boris Focşa o să-i tragă lui Vlad Filat, din Fondul de Rezervă un monument care în prima etapă o să ne coste 277 000 lei  – care să sublinieze mândria noastră naţionala si ca am scăpat de comunişti (?). Iar Premierul o să mai aibă şi a suta ocazie să se arate interesat de ce se întâmplă în patrimoniul cultural al ţării. Agricultorii au o bucurie în anul acesta şi ei, pe lângă ce a fost cheltuit pentru monumentul din fata Casei Guvernului, care trebuia să ne amintească că am scăpat de ocupaţia sovietică, se mai găsesc bani la Guvern pentru a ne arăta iar mândria naţională…

În prima foto nu este Disneyland, ci o biserică din patrimoniul cultural din Butuceni, aflată în plină …reconstrucţie. Fotografiile sunt făcute de Sergiu Musteaţă şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

P.S.: Precum am mai scris şi cu alte ocazii – nu pun la îndoială faptul că avem nevoie de monumente şi plăci comemorative, ci mă deranjează cum autorităţile publice stabilesc priorităţile pentru care cheltuiesc banii noştri şi ilegalităţile comise în spatele populismului puterii politice!