Zilele trecute am stat de vorbă, în studioul Radio România Internațional, la București, cu doi invitați speciali, despre evoluțiile politice de la noi din ultima perioadă. Este vorba de Ion Petrescu și Constantin Corneanu.

Ion Petrescu a absolvit în 2000 Colegiul de Studii Internaţionale şi de Securitate, din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, din Bavaria, în Germania. În noiembrie 2000 este numit directorul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naţionale. A asigurat mediatizarea, pentru presa militară, a summiturilor NATO de la Praga/2002 şi Colorado Springs-SUA/2003. A fost decorat, în 2003, cu Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de cavaler, cu însemne pentru militari. In 2004 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare. Este vicepreşedinte al Asociaţiei “George C. Marshall – România”.

Constantin Corneanu este doctor în istorie şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I. Brătianu” (AESGS) din septembrie 2009. Între 2004 şi 2007 a fost consilier în cadrul Oficiului Guvernului României pentru Gestionarea Relaţiilor cu Republica Moldova. Teza sa de doctorat a tratat situaţia României în contextul geopolitic al celui de-al doilea război mondial. Aceeaşi temă constituie şi subiectul lucrării sale “Sub povara marilor decizii” (Editura Scripta 2007).

Mai jos vă propun să audiați discuția, dar puteți vedea și o spicuire a celor mai interesante idei enunțate în cadrul discuției.


„Uneori, nici noi nu ne-am putut închipui cât de importanți suntem”

Constantin Corneanu: Suntem la întretăierea unor axe geopolitice și geostrategice extrem de importante. Drept dovadă, uitați-vă la vizita doamnei Angela Merkel la Chișinău, cât s-a scris și se va mai scrie despre posibilele culise ale acestei vizite. Deci, suntem importanți în acest context.

„Cred că Unirea care vine va veni de o manieră germană”

Ion Petrescu: Trebuie să vorbim despre asta tocmai pentru că Angela Merkel a fost la Chișinău. Cancelarul german a vut să arate că UE în general și Germania, în special, nu au lăsat de izbeliște fostele republici sovietice care s-au desprins  de Moscova. A venit pentru a transmite că dacă granița NATO, de facto, este pe Nistru, cum a spus secretarul general al NATO, așa și granița UE nu se oprește pe Nistru, ci din punctul de vedere al lui Merkel trece și în zona transnistreană.

„S-ar putea face ceva peste capul nostru”

Constantin Corneanu: Istoric vorbind, Germania  a avut întotdeauna niște planuri vis-a-vis de Ucraina, care au fost României defavorabile și s-ar putea ca și astăzi interesele Berlinului să fie mult mai subtile și mai interesante. Ceva pare să nu fie în regulă.

„America este cea care dă tonul la muzică și la Chișinău”

Constantin Corneanu: Relația cu NATO – piatra de încercare pentru elita politico-militară de la Chișinău și București.

Ion Petrescu: Și Berlinul va învăța sintagma al doilea stat românesc, via departamentul de stat de peste ocean. Să nu uităm niciun moment: când vorbim de NATO, vorbim de America. America este cea care dă tonul la muzică și la Chișinău.

„Undeva, în arealul moldovenesc,  va mai fi un al treilea punct de sprijin al NATO”

Ion Petrescu: Uitați-vă pe harta României din punct de vedere militar. Există baza militară de la Cogălniceanu, va fi în mod firesc, normal, baza de la Deveselu și va mai fi undeva, în arealul moldovenesc, dar nu am să dau mai mult, un al treilea punct de sprijin al NATO. Este suficient să spun că undeva, la răsărit de Carpați, va fi un al treilea punct. Aceste trei puncte de sprijin arată că America, pe termen lung, investește în cele două state românești. (min. 19.00)

Rusia nu își poate propune o confruntare cu NATO, nici măcar cu SUA pentru că la toate conflictele este surclasată militar. (min. 31.50)

„Transnistria este un punct strategic vital pentru Putin”

Ion Petrescu: UE nu își dorește acum conflict. Și doi, NATO și America nu își doresc ca în Transnistria să rămână, pe termen lung, cei 1800 de militari ruși care la nivelul realităților militare practic asigură comandamentul subteran al fostului Tratat de la Varșovia. Transnistria este un punct strategic vital pentru Putin. (…) Chișinăul contează. RM nu se va mai întoarce sub umbrela rusă. Vestea bună este că Germania vrea o bancă la Tiraspol.

Constantin Corneanu:  Transnistria este un cap de pod militar care poate constitui din punct de vedere strict militar constituirea unei grupări de forțe care ar putea să însemne foarte mult pe o hartă a unor posibile conflicte. Deci, Transnistria nu este numai o poveste de orgoliu rusesc, este și o chestiune de importanță capitală.

„Marșul Unirii de la Bălți a fost o prostie a organizatorilor”

Constantin Corneanu:  În urma confruntărilor de la Bălți reiese că la Chișinău nu prea există o politică față de minorități și că sunt anumite forțe politice interesate, ca să nu zic și alte centre de putere, care vor să manipuleze minoritățile. Este vorba de forțele politice care vor integrarea în spațiul euro-asiatic.

Ion Petrescu: Aici a fost o prostie a organizatorilor marșului Unirii, pentru că nu te duci într-un oraș în care peste jumătate din populație este vorbitoare de limbă rusă. Oamenii aceștia trebuie câștigați altfel, nu prin marșuri de stradă. Deci, din start, cei care au greșit sunt organizatorii marșului. (min 43.15) Nu faci marșul Unirii în Bălți. Trebuie să cunoști mentalitatea de acolo, trebuie să ai un dialog cu oameni de calitate și lucrurile se rezolvă în timp. Marșul acela nu a avut niciun rost.

Angela Merkel a înțeles semnalul legat de „demisia” lui Leancă

Ion Petrescu: Iurie Leancă este un diplomat modern, are tact, își iubește țara și „demisia” sa a fost un semnal public pentru Occident, pe care Angela Merkel l-a înțeles.

Constantin Corneanu: Este vorba de faptul că această elită politico-militară de la Chișinău își urmează propriul drum spre integrarea europeană, după care NATO și toate celelalte structuri. Nu știu cum va reuși. Ar fi senzațional să intre în NATO după integrarea în UE. Este un efort pe care vom vedea în ce măsură elita politică de la Chișinău va reuși să-l gestioneze sub atenta observație a UE, care nu va dori o reintegrare după modelul cipriot.

„Vlad Filat trebuie judecat după fapte”

Asta afirmă Ion Petrescu și explică: Este autorul vizitei vice-președintelui Joe Biden la Chișinău? Da. Este autorul vizitei cancelarului german la Chișinău, Angela Merkel? Da. Când era în concediu și atunci președintele Traian Băsescu l-a rugat să se întâlnească a întrerupt concediul și a venit imediat pentru întâlnire, fără detalii, cu președintele român? Da. Din acest punct de vedere, Vlad Filat are o vizibilitate accentuată și de gestul extrem de inteligent ca în ziua în care la Chișinău, pe 27 martie, se aniversa și a fost odată unirea Basarabiei cu România, în acea zi, de dimineață, Vlad Filat era primit la cartierul general al NATO de către secretarul general al NATO. Ce garanție mai mare vreți, publică, că NATO, într-o zi simbolică pentru toți românii din cele două state românești, a dat semnalul că respectă pe liderul guvernului de la Chișinău? Trebuie mai multă încredere și dezbătută această psihoză defetistă legată de forța Moscovei. (…) Dmitri Medvedv cred că va cere acum, la întâlnirea deja anunțată public cu Vlad Filat, anumite lămuriri legate de ceea ce a devenit evident – opțiunea care nu va mai fi schimbată – drumul spre UE.

Constantin Corneanu:  R. Moldova se află, totuși, într-o situație delicată și premierul Filat merge la Moscova nu numai pentru „a da lămuriri”, cum spune domnul Petrescu, sau va discuta despre viitorul RM, integrare europeană sau euro-asiatică. Este foarte complicat pentru elita politică a RM să extragă statul peste noapte din spațiul CSI, din proiectele economice din CSI, din multe motive. Nu poți să tai, pe termen scurt, legătura cu Moscova. Este vorba și de ortodoxie și de relația cu minoritatea etnică slavă. Poate cu timpul.

Ion Petrescu: Anunțul privind vizita premierului Vlad Filat la Moscova a fost concomitent cu perioada în care Angela Merkel era deja așteptată la Chișinău. Asta arată foarte clar, din punctul meu de vedere, că Moscova ar dori să se știe că și ea va avea un cuvânt de spus. Nu se duce premierul de la Chișinău să dea raport premierului de la Moscova. Va fi un dialog franc, direct și este și normal ca printre altele să se discute și despre asta.

Concluzii

Constantin Corneanu: Urmează foarte multă muncă, speranță și să vedem dacă istoria ne va ajuta să reîntregim pământul nostru românesc.

Ion Petrescu: La Chișinău, în timpul vizitei Angelei Merkel, paza a fost asigurată de forțele de ordine ale R. Moldova, dovada încrederii cancelarului german în stabilitatea și viitorul guvern condus de premierul Vlad Filat, care și-a luat angajamentul european de a merge spre Bruxelles. Asta contează, restul sunt discuții colaterale.