[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Update: întâlnirea cu Ministrul a fost amânată pentru 5 septembrie. Poate voi avea ocazia să vorbesc cu ea personal.

Azi se organizează un offline, o întâlnire a bloggerilor, cu Maia Sandu, noul Ministru al Educației. Trebuia să merg și eu, dar dimineața au apărut unele circumstanțe din cauza cărora nu voi fi acolo. Chiar dacă mai multe întrebări am vrut să-i pun d. Șleahtițchi, care era ministru în timp ce eu scriam Bac-ul, iată despre ce am vrut să vorbesc cu d. Sandu:

  • Încep cu ce e mai bun: am fost plăcut surprins de transparența datelor despre sistemul de învățământ apărute pe afla.md, site dezvoltat de FusionWorks. Știu că e o inițiativă mai mult a guvernului decât a Ministerului Educației, dar în orice caz direcția e bună și vă încurajez să continuați așa.
  • Vă mulțumesc pentru timpul pus de-o-parte pentru discuția cu bloggerii.
  • Cine și cum îi va învăța pe profesori să utilizeze calculatorul? Când eram la școală, în fiecare săptămână ajutam pe cineva din profesori să facă ceva la calculator. O făceam cu plăcere, dar le venea greu profesorilor pentru că nu o făceau ei singuri. Știu că atunci când mergeau la “cursuri” de perfecționare ceva învățau despre calculator, Microsoft Word, dar era puțin de tot și nu-i ajuta aproape cu nimic. Avem mulți profesori în vârstă și e un lucru enorm să-i înveți să folosească tehnologiile informaționale, dar cred că se merită.
  • Există o categorie de elevi care cunosc bine o limbă străină dar nu au învățat-o niciodată la școală. Eu am fost unul din ei. Am vrut să scriu examenul de Bac la engleză dar direcția liceului și direcția raională de învățământ au strâns din umeri și au spus că e imposibil. Îi mulțumesc lui Tudor Darie și fostului ministru Șleahtițchi pentru ajutor și excepția făcută pentru mine și încă 2 elevi din clasa mea. Sunt sigur că vor mai fi elevi în următorii ani în așa situație înainte de Bac. Ce soluție le puteți propune?
  • În privința corupției și trișării la examene, între Bac 2010, 2011 și 2012 nu s-a schimbat nimic. S-a încercat ceva de ochii lumii presei, dar în realitate nu s-a schimbat nimic. Ce se va schimba în timpul cât veți fi dvs. ministru? De unde veți face rost de funcționari cinstiți pentru procesul de evaluare? Profesorii din licee nu pot face față acestei misiuni. E nevoie de cineva căruia să nu-i pară rău pentru elevi, să-i respecte într-atât încât să nu le permită să copie și să nu fie interesat de ofertele lor financiare. Poate Ministerul Afacerilor Interne vă poate ajuta?
  • Metodele de evaluare a testelor la limba străină sunt stricate. Aici nu numaidecât e vina ministerului sau a profesorilor, dar faptul trebuie constatat. Cum am scris mai sus, am solicitat Bac-ul la limba engleză, în loc de franceză. Câteva luni în urmă am dat TOEFL și am obținut 110 puncte din 120, destule pentru a fi admis la orice universitate internațională atât la licență cât și la master. La Bac am nota 7. Menționez că vreo 2-3 ani în urmă am fost chemat la Chișinău ca să traduc oaspeți din Marea Britanie veniți la Ministerul Educației. Eu nu știu ce anume trebuie schimbat, dar rezultatul nu e bun și sistemul nu lucrează.
  • Cunosc mulți absolvenți care nu cunosc nici o limbă străină dar după 3 ani de universitate au diplomă de profesor și merg s-o predea în școli. Este aproape imposibil să înveți o limbă străină în 3 ani fără a fi în contact permanent cu vorbitorii ei nativi. După exemplul limbii române în școli ruse și a celei ruse în școli române putem afirma că nici vorbitorii nativi nu ajută.

Acestea sunt doar câteva, cele mai importante care le am în gând acum. Cred că faptul că le-am scris aici va fi benefic pentru că vor putea ajunge mai departe decât doar în grupul restrâns de la offline.