În această săptămână, în cadrul emisunii MAI APROAPE DE EUROPA, de la Radio Chișinău, ne-am amintit încă o dată de fatidicul 28 iunie 1940. Dată care a sugrumat viitorul Basarabiei și care a lăsat, peste decenii, loc de dezbinare si controverse, a marcat vieți și a condamnat suflete nevinovate pe culoarele Katinului basarabean numit simplu și tragic – deportări.

În această zi și în luna în care mai bine de 70 de ani a avut loc primul val de deportări, vă propun spre audiție declarații cutremurătoare ale doi martori vii care au trecut prin calvarul deportărilor. Este vorba de Grigore Rusnac, din Rezeni și Nicolae Bulat, din Strășeni. Ambii au trecut prin încercări cumplite în viața lor și nu au ezitat să ne împărtășească chinul grozăviilor trăite alături de cei dragi în timpul deportărilor.

Am decis ca în această emisiune să lăsăm mărturiile acestor doi oameni să spună mai mult decât toate manualele de istorie la un loc sau toți cei care dezbat pe marginea subiectului. Adevărul istoric rămâne spus prin ochii, gura și amintirile acestor oameni. Vocile lor vor rămâne pe veci drept dovadă a malaxorului sovietic prin care le-a fost dat să treacă. Și oricât ar încerca unii sau alții să dea jos pietre comemorative, sau să schimbe denumirea cărților de istorie, coșmarul prin care le-a fost scris acestor martiri să treacă nu poate fi dat uitării. În istorie adevărul iese mereu la suprafață, precum undelemnul, cu ștampila de aprobare a guvernanților sau fără.