În anul 2009 partidele de opoziţie au creat „Alianţa pentru Integrare Europeană”. Poate denumirea dată noii guvernări a fost una accidentală dar până la urmă toţi au înteles că trebuie să alegem Europa.

Ultima declaraţie curajoasă a lui Lupu, potrivit căreia Uniunea Europeană nu este, nu a fost şi nici nu va fi un dictator, cu siguranţă nu este împărtăşită şi de Filat. Nici pe Ghimpu nu l-am auzit demult sau vreodată să ne vorbească despre importanţa liberalizării regimului de vize. Cu alte cuvinte, Lupu şi Ghimpu s-au retras, şi nu din motiv că nu doresc Integrarea Europeană.

Principala problemă constă în cine îşi atribuie rezultatele

Eu cred că Filat a rămas singur în lupta pentru Europa. Asta se întâmplă dintr-un motiv tare straniu dar adevărat: Prim-Ministru nu are nevoie de sfaturile nimănui iar rezultatele o să-i aparţină. Acest lucru nu poate fi acceptat de PL şi PD atâta timp cât există un guvern de coaliţie.

În toată povestea asta Prim-Ministrul trebuie să înteleagă cât de important este ca întreaga guvernare să seteze priorităţile pe termen scurt şi lung şi nu doar PLDM. Luăm un exemplu recent: mega strategia „Moldova 2020”. Eu la pagina 10 am început să adorm. O strategie de o asemenea amploare şi ambiţie să nu se discute în alianţă? Deci dacă o strategie de dezvolarea a RM de 8 ani este făcută în beciul guvernului fără implicarea celor 3 lideri, are tot dreptul să fie respinsă.

Poate după ce Filat o să accepte că nu-i singur la guvernare, chiar dacă deţine o funcţie, va avea parte şi de susţinerea colegilor.

www.andreifornea.com