„A trebuit să treacă 20 de ani ca după Podurile de Flori să dispară sârma ghimpată de la Prut. Câţi ani vor mai trebui, ca să dispară hotarele care stau între noi nu atât fizic, cât psihologic?” Asta s-a întrebat aseară, fostul ministru al Culturii și Cultelor, Ion Ungureanu, în debutul emisiunii MAI APROAPE DE EUROPA de la Radio Chișinău, de la ora 20.10,  în cadrul căreia s-a discutat despre ziua de 6 mai – când ne amintim de primul Pod de Flori, despre Rusia și influența ei în regiune, mai ales asupra R. Moldova, dar și despre semnificația zilei de 9 mai. Pe marginea acestui subiect s-a propunțat și istoricul Dorin Matei, directorul revistei „Magazin istoric” de la București. Întrebat despre semnificația Podurilor de Flori, Ion Ungureanu povestește despre acele momente unice din istoria noastră, dar are și o sugestie către cei care învinuiesc generația Podurilor de Flori: „Să facă ei mai mult”.

„Toate piedicile stau în creierul nostru”

„A fi moldovean, în acest spaţiu, înseamnă a fi lipsit de istorie. A fi o masă biologică de oameni care nu are trecut. De ce comuniştii care ne bagă azi pe gât istoria Moldovei, nu o făceau în 1945 – 1950, când învăţam eu la şcoală?”, se întreabă interlocutorul. Și continuă: „Atunci nici nu exista pe lume o asemenea istorie. Când am terminat zece clase învăţasem istoria tătarilor, a turcilor, a cui vrei, numai nu istoria noastră. Noi nu existam ca naţiune. (min. 8.40) Şi acum luaţi bicolorul şi mi-l arătaţi că ar fi drapelul meu? Ne-aţi dat un drapel inventat de Stalin cu verde, de parcă am fi musulmani! Comuniştii ne învaţă care este adevărul istoric?”, ridică din nou semne de întrebare fostul ministru. Ion Ungureanu: „200 de ani s-a lucrat ca să ne spele creierul, să ne îndobitocească. Chiar prin biserică au rusificat. Ne-au lipsit de tot. Nu aveam nici şcoală în limba română. Vă închipuiţi ce înseamnă 200 de ani să fii privat de acest drept? Este un miracol că am mai rezistat!”

„Fasciştii au fost răi faţă de alte popoare, comuniştii – faţă de propriul popor şi l-au exterminat de parcă ar fi fost duşmanul numărul unu”

O spune invitatul emisiunii la minutul 9.42 al discuției. Ion Ungureanu face trimitere la marele scriitor rus Lev Tolstoi, care a preîntâmpinat poporul rus și a spus: „Nelizea jiti vo liji” (trad. rusă – Nu se poate trăi în minciună), apoi, după 70 de ani, Aleksandr  Soljeniţin a fost cel care a atras din nou atenția – „Jiti ne po lji!” (trad.rusă – Să nu trăim după legile minciunii!). „N-au fost ascultaţi şi a căzut Imperiul Sovietic. Şi acum Rusia continuă să trăiască în minciună. Dacă ei continuă așa, nici ceea ce a mai rămas din Rusia nu va rămâne. Nu se glumește cu asemenea adevăruri biblice. Lucrul acesta trebuie să îl înțeleagă adversarii noștri, dar și „patrioții” noștri care fac front comun cu aceste forțe obscure”, a spus Ion Ungureanu la MAI APROAPE DE EUROPA.

„Uneori obosesc de tâmpenia noastră”

Ion Ungureanu: „Noi trăim într-o tâmpenie. Și nu atât a poporului simplu, ci chiar a unor conducători, care având studii superioare umblă cu asemenea aberații că suntem altceva, că suntem moldoveni. (min. 30.04) Acești conducători sunt în slujba altor forțe, care „ne vor binele””.

Discuția integrală o puteți asculta mai jos, pe siteul Radio Chișinău, sau sâmbătă, în reluare, pe 89,6 FM.