Edilul capitalei s-a remarcat după ce împreună cu organele anti-corupţie a prins un colaborator corupt în plină acţiune. Liberalul Dorin Chirtoacă a promis că asemenea măsuri vor fi utilizate frecvent pentru a demotiva angajaţii primăriei să ia mită.

Angajându-se personal în combaterea corupţiei, primarul vrea să se disocieze de imaginea generală a Primăriei, considerată o instituţie coruptă şi ca urmare ineficientă. De azi înainte, acesta va insista că primarul trebuie tratat aparte de instituţie. Iar persecutarea angajaţilor corupţi şi neprofesionişti îl va ajuta să încetăţenească această opinie printre chişinăuieni.

Implicarea lui Dorin Chirtoacă în combaterea corupţiei pare a fi inspirată din practicile liderului georgian Saakaşvili, exemplificat deseori de liberali pentru politicile implementate pe plan intern, dar şi extern. Graţie intoleranţei faţă de asemenea infracţiuni, edilul va fi simpatizat de locuitorii capitalei, cunoscuţi personal cu primăria înglodată în scheme de corupţie şi trafic de influenţă. Rămâne de văzut dacă iniţiativa primarului liberal  este decorativă sau cu adevărat aplicabilă.

Pentru început, analiza profilului persoanei reţinută în flagrant pentru luarea de mită conturează o doză de scepticism în legătură cu intenţia reală a lui Dorin Chirtoacă.

În primul rând, observăm că persoana arestată este un tânăr în vârstă de 29 de ani, care cel mai probabil nu are experienţă bogată în luarea de mită. Dovada este uşurinţa cu care acesta a fost prins de mână. Şi dacă Dorin Chirtoacă se laudă că bănuieşte mai multe persoane, de ce nu a îndreptat operaţiunea împotriva “colaboratorilor cu vechime în muncă” şi pondere mai mare, ci s-a concentrat pe un puşti fără experienţă. Desigur, este mai simplu să te apuci de cei care fac primii paşi pe drumul infracţional. Dar aceasta nu rezolvă problema în fond, deoarece tânărul reţinut nu este parte a unor scheme mai vechi prin care colaboratorii sunt corupţi zilnic. Unul din efectele pronununţate ale operaţiunii anti-corupţie, coordonată îndeaproape de Chirtoacă, va fi plecarea în umbră a “rechinilor corupţi”, dar nicidecum nu anihilarea sau măcar înfricoşarea lor. Cu certitudine, aceştia vor căuta metode şi mai sofisticate pentru a ocoli capcanele puse la cale de edilul capitalei….

 

Continuarea pe OBSERVATORUL POLITIC