Interes sporit al bloggerilor pentru offlineul de azi cu Vlad Plahotniuc comparativ cu alte offlineuri la care am participat. Toţi au venit să vadă dacă Prim-vicepreşedintele Parlamentului este întradevăr la fel de rău cum se vorbeşte. Atmosfera prietenoasă a făcut ca întrebările către invitat să nu fie foarte dure, dar spre final s-au dezlănţuit unii.

Faptul că Plahotniuc a vorbit foarte mult despre business îmi întăreşte convingerea că este în continuarea un businessman de succes şi nu-şi are locul în politică.

Prin zecile de intrebări s-au strecurat şi alte mele două intervenţii scurte:

1. Într-un context mai larg, Plahotniuc a declarat că datorită lui trăim într-o ţară cu guvernare democratică, făcând trimitere la ieşirea lui Lupu din PCRM şi alt tip de ajutor acordat dreptei din Moldova.
Şoc pentru mine. Aici i-am reamintit că PCRM oricum avea să cadă în următorii 2-3 ani şi exista riscul ca dânsul să nu mai aibă acoperire politică şi să-şi pună în pericol afacerile. Şi deci acesta a fost singurul motiv pentru care şi-a schimbat rapid tabăra iar poveştile despre schimbarea în Moldova îmi par false.
Întrebarea mea în formă de părere l-a cam agitat şi enervat, făcându-l să-mi reţină numele şi prenumele până a finalul offlienului dar totuşi încercând să formuleze un răspuns raţional şi cam lung dar fără să mă convingă.

2. Acum un an convoiul său de maşini a trecut pe contrasens şi la roşu. În acest context l-am întrebat dacă există lege pentru el în această ţară. A dat vina pe şoferi şi a zis că asta nu s-a mai întâmplat de atunci niciodată (oare să fie aşa?).

Alex Cozer a venit şi el cu nişte întrebări interesante cu referinţă la Prime, 2 Plus şi Canal 3, întrebându-l prin ce metode au devenit ale lui. Sper că răspunsurile să fie publicate de Alex.

Într-un final cred că Plahotniuc este un personaj ambiţios, glumeţ, ale calităţi bune de lider şi vorbeşte mai bine decât credeam. Dar cum am zis din start, este doar un businessman şi nu-şi are locul în politică iar în actualele condiţii cred că este doar un oligarh care-şi apără business-ul.

Mai multe despre eveniment vor scrie colegii mei de blogosferă.

www.andreifornea.com