JurnalTV a lansat campania „Scapă de gherete fără regrete”, un îndemn adresat direct primarului Dorin Chirtoacă. Pe Facebook i-am întrebat pe cei de la Jurnal dacă au luat în calcul că cel puţin 7000 persoane îşi întreţin famiile pe seama chioşcurilor deranjante din Chişinău, iar aceşti vânzători lucrează pentru un salariu de 1200 lei chiar şi 18 ore pe zi. Mi-au sărit mai toţi în cap că-s primitiv şi nu accept schimbările.
Să nu mă credeţi un apărător al gheretelor, le urăsc la fel ca voi dar nu pot exclude această parte sensibilă. De parcă cineva ar avea nevoie de bătrânele care vând 10 pahare de seminţe pe zi şi te impiedici de ele când ieşi din transport, de piaţa centrală, de femeile care fac 30 km să vândă lapte natural la ora şase dimineaţa când nu-i poliţie etc.

Gândire europeană pe stomac moldovenesc?

Deci orice soluţie trebuie să impace toate părţile. Nu HOP şi i-a trăsnit cuiva să scoată buticurile din Chişinău că aşa e mai cool. Dacă visăm european pe stomac moldovenesc ieşe urât de tot. Nimeni nu pune problema că produsele vândute în gherete nu se regăsesc în magazine. Poate e cazul să discutăm mai mult despre proprietarii acestor gherete şi despre funcţionarii corupţi de la primărie care sunt singurii vinovaţi în înmulţirea buticurilor.
Dionis Cenuşă scria la această temă „Puţină solidaritate cu populaţia nevoiaşă şi mai puţin populism ieftin şi glamuros de oraş european. Incepeţi de la voi, lăsaţi-vă maşinile acasă, promovaţi ecologia, nu toleraţi bădărănia, asta ar fi în spirit european. Când îmi spune cineva foarte apropiat că lucrează 18 ore şi primeşte lunar 1200 lei, atunci nu accept argumente romantice despre un oraş European”.

Soluţia mea
1. Verificăm cum au fost amplasate ilegal unele gherete. Aici e vorba de funcţionari de la primărie care au primit bani grei. Sistăm activitatea.
2. Se verifică cei care se eschivează de la plata impozitelor
3. Se impun proprietatii pentru a crea condiţii acceptabile pentru vânzători.
4. Chiar sunt gherete pe Ştefan cel Mare care trebuie scoase şi încurcă.

www.andreifornea.com