Duminică seara am fost invitat la Publikatv la show-ul VoxPublika ca să discutăm despre libertatea presei. Îl puteți vedea integral mai jos.

În timpul acestei “șezători” a jurnaliștilor, am punctat câteva lucruri:

– pe fundalul descreșterii încrederii în televiziune, presă scrisă și radio, înregistrăm o creștere a încrederii cetățenilor în presa online, care se situează deja pe locul doi după televiziune (min 27:57);

– vom avea o presă liberă doar atunci când va fi independentă din punct de vedere financiar (min 28:23);

bloggerii sunt mult mai liberi în gândire, fapt ce lipsește multor jurnaliști (min 50:50);

– nu sunt asigurate condiții egale pentru activitatea televiziunilor, deoarece posturile tv care produc exclusiv conținut autohton nu pot concura cu cele care pun pe post filme piratate de la Hollywood, descărcate de pe torente sau cu altele care își asigură ratingul exclusiv din show-urile produse peste hotare (min 51:20)

– e necesară o mai mare responsabilitate a jurnaliștilor. Am oferit exemplul cu poza din fața primăriei, unde o mașină luxoasă era parcată neregulamentar. Ce s-a întâmplat cu această mașină? Nimeni din presă nu a mai scris. Când va insista pe subiecte, inclusiv cele de corupție ale înalților demnitari, presa va fi o putere și va putea “demite” miniștri (min 72:20)

– am invitat participanții la discuție să apreciem și lucrurile bune, pe care le avem în presă. Unul dintre ele este că presa moldovenească nu este atât de tabloidizată cum este cea din alte țări. E bine să încurajăm jurnaliștii să se orienteze către un conținut de calitate (min 83:00)

Mi-au plăcut remarcile Oxanei Iuteș ca presa să producă un conținut pentru cetățeni și ale lui Oleg Brega ca omul simplu să nu creadă presei, dar să analizeze mai multe puncte de vedere.

Vizionare plăcută!