Protestele comuniştilor au fost sistate pentru o perioadă de timp, mai precis până pe data de 1 mai, când aceştia vor să adune zeci de mii de susţinători ai lozincelor de stânga – pensionarii, nostalgicii pentru timpurile sovietice, vorbitorii de rusă şi cei nemulţumiţi de guvernarea curentă. Mulţi dintre participanţii marşurilor din luna mai vor fi accidentali, alţii însă vor veni pentru a spijini comuniştii.

Dar pe lângă optimizarea eforturilor politice, comuniştii evită să recunoască că nu dispun de resurse financiare, imaginaţie şi plan de acţiuni în baza unei strategii perfect fezabile. Alegerea lui Timofti le-a încurcat cărţile, forţându-i să-şi modifice planurile. Aceştia au nimerit într-o situaţie de ”knockout tehnic” şi aşteaptă o nouă luptă pentru a reveni în prim plan. Acum, PCRM vrea acutizarea în domeniul agriculturi, industria alimentară. Totodată, formaţiunea lui Voronin se ocupă de multiplicarea şi amplificarea problemelor artificiale  – unionismul, antiromânismul, legea anti-discriminare şi înregistrarea islamului. Folosind erorile guvernării AIE şi generând “focare de conflict” dintre autorităţile locale şi cele centrale, adepţii moldovenismului şi unionişti, promotorii drepturilor omului şi homofobii religioşi sau civili etc.

Anterior comuniştii au fost apreciaţi (În aşteptarea “revoluţiei lui PCRM) drept “avariaţi politic”, dar şi ca nişte contabili isteţi ai lapsusurilor comise de liderii Alianţei. Dar aceştia sunt pe calea unei radicalizări fără întoarcere, apropiindu-se de extremă unde se conturează ca o “formaţiune marginală”. De aceea, cel mai probabil, Vladimir Voronin a şi ajuns să apară la postul TV (Publika TV) boicotat şi batjocorit anterior, ca o încercare de a…

Continuarea pe OBSERVATORUL POLITIC