Au trecut 20 de ani de la războiul de pe Nistru, dar și 20 de ani de când Ion Bistreanu, însărcinat cu afaceri al Ambasadei României din RM își începea activitatea diplomatică la Chișinău. Era primul diplomat român trimis la Ambasada României din Republica Moldova. În emisiunea de miercuri – MAI APROAPE DE EUROPA, de la Radio Chișinău am avut parte de mărturisiri impresionante. Ion Bistreanu  a vorbit despre acei ani decisivi, care l-au făcut să trăiască o experiență pe care nu avea să o uite niciodată. Și pentru că am avut ocazia să cunosc o asemenea personalitate, l-am invitat pe domnul Ambasador să ne împărtășească din cele trăite peste Prut în primii ani de constituire a statului Republica Moldova. Ceea ce veți auzi poate fi considerat și un preambul la viitoarea carte a diplomatului dedicată acestei perioade și acestui spațiu. Precizez că, după Chișinău, Ion Bistreanu, a activat tot pe spațiul estic.

Din noiembrie 2003 a deținut funcţia de ministru plenipotenţiar în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi a fost, în perioada 2001-2003, secretar general adjunct al Secretariatului Permanent al Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN). Din 2006 a fost în funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României la Sankt Petersburg, Federaţia Rusă. După cum vă anunțam a fost si  însărcinat cu afaceri al României în R. Moldova. Este decorat cu Ordinul naţional al României pentru Merit în grad de Ofiţer. Prin urmare, dragi ascultatori, avem astăzi la microfon un om care a învățat să simtă, să înțeleagă și să fie martor activ al istoriei.

Mai aflați cum a văzut diplomatul evenimentele legate de  războiul de pe Nistru și de ce se arăta sceptic, de curând, într-o conferință de la București, în privinţa soluţionării diferendului transnistrean. La aceeași conferință invitatul meu mai afirma că ,,Transnistria nu a fost un teritoriu politic românesc” și că aceasta, în anii ’90, a fost privită în componenţa Republicii Moldova ,,ca un dat”, fără a se realiza „un efort de a demonstra cum s-a ajuns la această situaţie”. Mai mult, Ion Bistreanu afirma ca „Republica Moldova a folosit regiunea ca argument pentru imposibilitatea unirii cu România” și că ,,autorităţile moldoveneşti nu au depus suficiente eforturi pentru avea o prezenţă solidă în Transnistria”.

Mai multe, pe Radio Chișinău.md la secțiunea MAI APROAPE DE EUROPA. Puteți asculta emisiunea, pe 89,6 FM, miercur, la ora 20.00 și sâmbăta la ora 14.05.