După cum anunțam ieri pe blog, consilierul prezidențial Iulian Chifu a fost invitat la MAI APROAPE DE EUROPA de la Radio Chisinau din această săptămână. Am stat de vorbă cu domnia sa despre  mersul lucrurilor în RM, despre protestele din Rusia, evenimentele de pe Nistru din ultima perioadă, dar și șansele pro-europene ale RM în 2012.

Mai jos vă propun să  ascultați discuția, dar și prezentarea unor idei interesante enunțate în cadrul interviului pe care l-am avut la Cotroceni.

Despre relațiile dintre R. Moldova și România, consilierul președintelui Traian Băsescu spune că s-a înregistrat „un salt calitativ, sunt in crescendo si nu pot fi comparate cu perioadele anterioare”. 

Emisiunea integrală o puteți asculta pe Radio Chișinău, secțiunea MAI APROAPE DE EUROPA.

Despre oportunități 

Cosilierul prezidential pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă de la Cotroceni mai spune ca elementele de disputa si rivalitati personale intre cele trei componente ale AIE nu trebuie sa fie plasate in prim plan, inaintea reformelor, „cu atat mai mult cu cat in opozitie se afla un partid extrem de puternic (n.n – PCRM), cu reprezentare mare, dar care in egala masura este suficient de fragil si vulnerbil la momentul in care aceasta putere pro-europeana ar fi constituita pe deplin”. (min. 3.36).

Iulian Chifu: „In acest moment RM are o oportunitate unica (min. 4.20). Este o fereastra de oportunitate pe care poate sa o valorifice. RM e in cea mai buna situatie dintre tarile Parteneriatului Estic in ceea ce priveste reformele, liberalizarea vizelor, acordul intarit, aprofundat si extins pe comert liber si in ceea ce priveste Acordul de Asociere cu UE. Daca seriozitatea reformelor se mentine, la fel si consistenta reformelor, precum si o stabilitate a puterii de la Chisinau, pe o perioada de un mandat, cred ca drumul european devine ireversibil. Cel putin pe un termen pe care il putem evalua in momentul de fata. In aceste conditii, toate structurile vetuste si care nu mai au relevanta directa, inclusiv de natura politica, dar si institutionala, inclusiv ca concepte, ar fi normal sa fie marginalizate in RM. Acest lucru insa reclama un efort imortant. (min. 5.20)

Preocupat de rezultatele sondajelor

Iulian Chifu: „Reformele sunt de obicei costisitoare si trebuie asumate de majoritatea populatiei. Or, din acest punct de vedere, sunt relativ preocupat de ultimele rezultate ale unor sondaje de opinie, care ne arata ca avantul pro-european din RM, sustinerea pentru integrarea in UE a scazut dramatic, comparativ cu cifrele cu care eram obisnuiti (min. 5.50). Lucru greu de acceptat pentru un stat care beneficiaza din plin in ultimii ani tocmai de aceasta relatie cu UE.

Putem sa vorbim si de o anumita oboseala a RM (min. 6.56) care a avut multe promisiuni, s-a angajat in anumite momente pe un anumit drum, dar a fost unul mai degraba formal. Ne amintim momentul deciziei din 2005 a drumului pro-european, care, iata, nu s-a soldat cu actiuni de a merge in acea directie pana in 2009, iar aceasta a costat inclusiv la imaginea ctatenilor RM”.

Despre handicapul Republicii Moldova 

Iulian Chifu: „Marea singularitate pe care a oferit-o RM este ca un partid comunist a putut sa guverneze R. Moldova – un stat european – timp de 9 ani,  lucru petrecut la mai bine de 12 ani de la prabusirea comunismului in intreaga Europa si in lume, inclusiv in Federatia Rusa (min. 11.10). Lucrurile sunt explicabile sociologic, dar cred ca asta reprezinta un mare handicap, chiar si in ceea ce priveste convingerea UE ca RM s-a indreptat cu pasi seriosi, ca este o directie si o asumare sustenabila a unei directii de dezvoltare pro-europeana si ca acest lucru e singurul care poate sa genereze mersul si integrarea europeana”.

„Regimul autoritar va mai dura in Federatia Rusa”

Asta spune consilierul de la Bucuresti cand vine vorba de ultimele evolutii din Rusia. Si continua: „Protestele de la Moscova  sunt un curs natural pe care F. Rusa nu are cum sa-l evite. Sistemul verticalei puterii nu avea cum sa reziste farte mult. E adevarat ca regimul autoritar va mai dura in Federatia Rusa. El se bazeza pe un anumit tip de baza spirituala a poporului rus, care a fost gestionata si cultivata timp de mai multe secole. (min. 14.25) (…) S-au vazut rupturile fantastice intre stat, autoritate si societate, respectv cetateni, iar acest lucru costa. Costa din punct de vedere politic. De exemplu non participarea, neincrederea in putere. (min. 16.00)

Falimentul tipului acesta de regim (n.n. – cel din Rusia), al democratiei guvernate, suverane,  nu are cum sa mai reziste foarte mult si va trebui, probabil, pe o transformare a sistemului, daca nu printr-o reforma propriu zisa sau o revolutie din Federatia Rusa, mai putin posibile, sa existe aceasta schimbare (min. 17.40) cat de curand si la Moscova”.

„Sunt probleme majore cu care Federatia Rusa va trebui pana la urma sa se confrunte (min. 18.20). Elita F. Ruse va trebui sa gaseasca resorturile prin care sa reuseasca sa reechilibreze aceste lucruri, iar asta inseamna investitii majore. Investitii in societate, in tehnologie, in modernizare, inclusiv in modernizare politica si in niciun caz in investitiile majore anuntate in domeniul militar, care nu ar aduce in niciun caz cresteri si pasi inainte pentru Moscova (min. 18.40)”.

Mai putina batalie politica la Chisinau 

Despre integrarea europeana, consilierul prezidential pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă  al presedintelui Traian Basescu spune: „Acest deziderat, acest proiect national ar trebui sa domine interesele generale, dincolo de batalia politica naturala si inerenta (min. 19.35). Ar trebui sa genereze politici reformiste, aplicarea unor norme deja adoptate cu un caracter european si reformist, lucru care ar trebui sa fie in prim-planul atentiei generale si in mai mica masură batalia politica”.

„RM poate functiona bine si fara a alege un presedinte”

Cand vine vorba despre alegerea sefului statului, Iulian Chifu afirma : „Pana la urma cred ca este un proces care, pe de o parte, este  mai putin relevant decat toata lumea il vede. S-a vazut ca RM poate functiona bine si fara a alege un presedinte. Probabil, ca e natural sa legi functia prezidentiala cu atributele pe care le-ai avut, constitutional, cu legitimitatea pe care ti-o da o alegere generala. Pe de alta parte, evident ca se inregistreaza costuri in momentul in care AIE nu reuseste sa preia complet puterea in stat, sa exercite un mandat intreg, respectiv sa produca schimbarile si reformele la care s-a angajat si pe care toata lumea le asteapta (min. 20.40). Din punctul de vedere al ferestrei de oportunitate, in contextul intrarii eventuale intr-un proces nou de alegeri, s-ar putea ca fereastra de oportunitate sa se inchida. (min. 21.05)

„Sa nu punem prea mult efort in alegerea presedintelui pe 15 ianuarie” 

Asta crede invitatul emisiunii din aceasta saptamana despre aalegerile de duminica de la Chisinau. Iulian Chifu afirma : „Sa nu fetisizam o asemenea varianta si in egala masura sa nu incercam sa mergem catre UE fara a ne asuma pe deplin puterea si fara a avea un mandat intreg (min. 22.12) pentru a produce aceste reforme.  Daca nu exista un mandat intreg, partidele politice tind sa se uite mult mai mult la sondajele de opinie, la parerea populatiei si sa faca mai putine reforme, respectiv sa nu isi asume riscuri, din ratiuni electorale, sau sa-si dispute pe toata perioada acestui mandat mai ingust pozitionari de imagine si electorlale pentru viitorul ciclu electoral, in loc sa se ocupe de reforme la nivelul societatii”.

„PCRM nu are cum sa mearga mai departe”

Iualian Chifu : „Nu cred ca PCRM are cum sa mearga mai departe in actuala formula si actuala forma, cu actualul sistem de lideri. In momentul de fata, pentru Romania, revenirea la conducerea statului R. Moldova a unui lider care a declarat persona non-grata pe ambasadorul Romaniei, care a introdus peste noapte vize incalcand propriile acorduri ale RM cu UE, care a declansat o represiune in raport cu propria populatie, in momentul de fata nu este acceptabil si nu cred ca este acceptabil pentru niciun stat european (min. 24.12).

„Romania, vrea nu vrea, are o influenta directa in RM”

Reitereaza consilierul prezidential. Si explica: „Pentru ca impartasim aceeasi limba, suntem aceeasi natiune si avem aceeasi cultura, aceeasi istorie. Acestea sunt elemente de influenta inerente a faptului ca facem parte din aceeasi natiune (min. 26. 13). Si acest lucru nu-l putem ignora si nu il poate ignora nimeni.” 

Moartea lui Vadim Pisari – „un simbol” si „un semnal”

Despre decesul tanarului impuscat la Vadul lui Voda de catre un pacificator rus, Iulian Chifu spune: „Trebuie tratat cu echilibru, insa vrem nu vrem este un simbol si un semnal. Este un semnal foarte clar care arata ca exista probleme majore in ceea ce priveste actualul mecanism si un anumit blocaj la nivelul Comisiei unificate de control. (…) Odata ce R. Moldova solicita inlocuirea componentei militare cu una civila, multinationala, sub egida unei organizatii internationale, cred ca ne aflam in situatia in care acest principiu este pus sub semnul intrebarii, principiul acordului statului gazda (min. 27.30). Si din punctul acesta de vedere consider ca trupele ruse, sub orice forma s-ar afla ele, ca si armamentele ce se mai afla in regiunea separatista, se afla in mod ilegitim si trebuie sa gaseasca o formula de iesire din aceasta situatie, respectiv de retragere de acolo si de schimbare a formulei pacificatorilor, cum sunt ei numiti. Din punctul acesta e relevant, insa el depinde, pe de o parte, de emotia momentului, pe de alta parte, de vointa partilor si a mediatorilor. Evenimentul ramane, iar populatia care a trecut printr-o asemenea experienta cred ca va putea fi lamurita cu greu (min. 28.22) ca un asemenea post de paza mai trebuie mentinut acolo Si asta in conditiile in care intre populatia din regiunea separatista si cea din RM, per se, nu exista niciun fel de divergente, raporturi etnice tensionate, religioase, nu exista o problema majora de securitate”.