Astazi, de la ora 20.00, va propun sa ascultati in cadrul emisiunii MAI APROAPE DE EUROPA, pe frecventa Radio Chisinau, interviuri cu doi invitati de seama de la Bucuresti.

Stam de vorba cu doua nume cunoscute de o parte si de alta a Prutului, doi omeni interesati de R. Moldova. Este vorba de Iulian Chifu, consilierul presedintelui Traian Basescu pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă si ziaristul bucurestean George Damian, editorialist la cotidianul Timpul de la Chișinău.

De la Iulian Chifu aflam de ce este important ca AIE sa se mentina la Chisinau pentru o perioada de un mandat si de ce este domnia sa preocupat de ultimele rezultate ale unor sondaje de opinie, care ne arata ca avantul pro-european din RM si sustinerea pentru integrarea in UE au scazut dramatic, comparativ cu cifrele de pana acum. Consilierul prezidential ne mai explica si de ce a aparut „oboseala RM”. Ne spune si de ce nu ar trebui „sa fetisizam procedura de alegere a sefului statului”. De la Iulian Chifu aflam si cum ar reactona Romania daca PCRM ar reveni la putere in RM. 

Iulian Chifu: „PCRM nu are cum sa mearga mai departe in actuala formula si actuala forma, cu actualul sistem de lideri. Pentru Romania revenirea la conducerea statului R. Moldova a unui lider care a declarat persona non grata pe ambasadorul Romaniei, care a introdus peste noapte vize incalcand propriile acorduri ale RM cu UE, care a declansat o represiune in raport cu propria populatie, in momentul de fata nu este acceptabil si nu cred ca este acceptabil pentru niciun stat european”.

Discutam cu consilierul prezidential despre recentele evolutii de peste Nistru, inclusiv despre cazul Vadim Pisari, tanarul impuscat saptamana trecuta la Vadul lu Voda de catre un pacificator rus.

Acelasi subiect il abordam si cu cel de-al doilea invitat al emisiunii. Ziaristul George Damian ne explica de ce autoritatile de la Chisinau „actioneaza cu manusi si cu multa precautie” in acest caz.

George Damian: „Expulzarea ambasadorului rus din RM ar fi un gest de forţă. (…) Am urmarit ce s-a scris in presa rusa in ultimele zile pe marginea cazului Vadim Pisari, tanarul impuscat la Vadul lui Voda, iar semnalele venite de la Moscova sunt clare: spun ca aceasta nu ar trebui sa constituie un motiv pentru retragerea contingentului de mentinere a pacii pe Nistru. (..) Autoritatile de la Chisinau au inteles ca acest caz poate reprezenta un punct de cotitura in negocierile privind rezolvarea coflictului transnistrean si se misca cu mare atentie, fiecare pas si vorba este cantarita”.

Aceasta este doamnelor si domnilor pararea ziaristului George Damian de la Bucuresti despre subiectul care tine prima pagina a presei din RM de o saptamana incoace. De la interlocutorul meu aflam cum crede ca se va incheia intreaga poveste, dar si ce poate face Chisinaul in actualul context. George Damian ne vorbeste si despre perspectiva europeana a lui 2012 pentru RM.

Asadar, ascultati astazi, pe 89,6 FM, de la ora 20.00, MAI APROAPE DE EUROPA, o ediție realizată de la București.

Audiție plăcută.