M-am lăsat provocat și am mers.

Oboseala cronică m-a ajutat să fiu liniștit și distant. Probabil vineri seara nu e cel mai potrivit timp pentru astfel de întruniri, dar cum s-ar spune “când dară?”.

Motivul meu de a merge a fost unul simplu, de a mă informa. Nu citesc comunicatele de presă a primăriei, nu privesc TV și nici în situri de știri nu intru deja. Obținerea informației de la sursă, chiar dacă e foarte subiectivă, îmi pare mai relevantă decât telefonul stricat care îl ascultă masele la radio și televizor.

Pe scurt despre Micro [probleme]:

  1. Gheretele – vor dispărea de la sine odată cu creșterea concurenței.
  2. Jocuri de noroc de pe stradă [nu cazinouri] – cadrul legal nu permite demolarea sau strămutarea acestora.
  3. Maxitaxi – Dorin a spus că dacă i se va cere mărirea prețului la 4 lei, el îl va ridica la 5. Astfel va fi o diferență mai mare între troleibuze și oamenii vor începe să circule cu cele din urmă [apropo nu peste tot circulă trol.]. În plus – înlocuirea acestora cu autobuse, dar nu a precizat dacă există vreun proiect la temă. Referitor la încălcarea regulelor de circulație – poliția trebuie să-i preseze mai mult pe proprietarii rutelor.
  4. Chișinău oraș turistic -> stradă pietonală – acum se pregătește proiectul. Strada nu trebuie să fie intersectată de altele. Vor fi discuții publice la acest subiect. “posibil Varlaam, posibil Micle…”
  5. Anexele neautorizate la spațiile locative – nu există cadru legal ce ar permite demolarea acestora sau sancțiunea proprietarilor.
  6. Piața centrală – piața nu va fi mutată. Posibil se va desființa gara centrală și vor fi construite alte 2 la marginea orașului, spre est, vest. “Ar trebui mutată și cea de Nord, pe lângă Metro”, a spus Dorin. Pe teritoriu deținut de primărie în spațiu pieței se planifică construirea unei parcări supra etajate.
  7. Șoselele reparate în Ch.- majoritatea din ele nu sunt finisate, deci încă e devreme să ne plângem pe calitatea acestora.
  8. Florăria din centru – nu am reținut cât, dar cică arendașul plătește ceva mizer pentru arendă la Primărie. Dorin a spus că a aflat recent și va lua măsuri.
  9. Demolările – monumentele de importanță locală nu prezintă mare interes, din spusele edilului. Cele naționale vor fi protejate în continuare, dar cum…nu e clar.

mai mult la acest capitol aici [de Ion Grosu]

Pe lung despre Macro [probleme]:
Ceea ce nu prezintă o noutate – majoritatea situațiilor invocate nu pot fi rezolvate de către primar și echipa sa din lipsa unui cadru juridic și financiar necesar. Probabil accentuarea acelorași motive fac ca urechile să se ofilească, dar asta nu înseamnă că ele sunt inventate. [eu singur obosesc să le spun colegilor/partenerilor că nu reușesc să fac una sau alta din cauza supra încărcării cu alte sarcini, dar repetarea aceluiași motiv nu îl face mai puțin veridic]. Uneori îmi pare rău că nu sunt jurist/economist ca să înțeleg mai bine când 5 ani la rând d. Primar spune că “nu pot fiindcă…”, face el oare tot posibilul? To be or not to be…iaca întrebarea.

Dorin gândește strategic și pe termen lung. Pentru asta el jertfește cu impresia pe care și-o fac oamenii la moment, copii noștri să trăiască mai bine. Sună patetic, dar cam asta e pe scurt ceea ce s-a spus în vreo oră.

Dumnealui încearcă să formeze o platformă “macro”, iar apoi multe probleme “micro” se vor rezolva de la sine. Reforma a fost începută încă cu ani în urmă, odată cu ridicarea tarifelor la serviciile comunale și reducerea indemnizațiilor, schimbări “dure”, cum le numește Primarul, toate pentru a îmbunătăți capacitatea financiară a municipiului. Ideea în sine nu sună rău; ori implementarea șchiopăteză, ori noi suntem nerăbdători.

S-a discutat mult despre “percepție”. Care este percepția noastră față de direcția aleasă de către edilul Capitalei? Ce a urmat mai târziu m-a făcut să-mi pară rău că nu am ridicat puțin vocea când mi-am spus părerea proprie – direcția este corectă, dar lipsește mișcarea. Dorin s-a lăsat supărat de cuvintele lui Ion, care a spus că direcția este una greșită și apoi timp de vreo 2 din cele 3 ore a încercat să-l convingă de contrariu pe blogger. În zădar a încercat apoi Ionuț să-i explice că e doar o percepție, cuvintele nu trebuie luate direct, d. Cirtoacă s-a dezamăgit în noi, care “suntem tineri și stăm permanent pe net…ar trebui să fim mai înaintați ca restul”.

În numărate rînduri s-a încercat să i se dea sfaturi și să-i prezentăm ce nu face corect: păstrarea fețelor vechi “a la” Grozavu sau amestecarea adevărului istoric cu politica și cu administrația municipiului; însă Primarul s-a simțit obligat din nou să ne convingă în teoriile sale.

Dorin – “fără adevăr suntem doar niște legume”.

Nu e administrator rău, dar mândria nu-i permite să investească mai mult și în propria imagine. Cei prezenți la masa rotundă probabil nu cred și nu-i doare mai puțin “adevărul istoric”, dar înțelegem că doar prin cucerirea majorității, căpătarea încrederii maselor, poți cu adevărat să implementezi planurile ambițioase pe termen lung.


Nu știu dacă a urmat întrebările politice, pe la 22:00 când era evident că cele administrative s-au epuizat, mi-am luat tălpășița și am plecat spre ruta 103 care la această oră în sfârșit e mai liberă.

“Schimbarea până la capăt” se amână, asta cred că e cea mai pozitivă notă care o pot da la moment. Cu toate astea, ceva speranță a reapărut, însă nu cred că va persista.

pa.