Cei 101 “dinozaurii politici” din parlament au fost şi ei în pielea mea, şi-au dorit şi ei odată o ţară cu care să se mândrească, un popor care să zimbească când merge pe stradă şi bunici care să-şi trăiască ultimele clipe din viaţă fericiţi că au trăit-o la locul potrivit. Din păcate, toţi s-au ciocnit de mottoul, dă-i la om putere şi o să vezi cât e de porc.
Eu continui să cred în reformarea clasei politice. Nu voi vorbi azi despre vreo situaţie politică ideală pentru Republica Moldova, dar voi intra în detaliile principalelor elemente care participă în procesul de reformare: actuala clasă politică, tinerii, şi sistemul potrivit pentru Moldova. De fapt reforma politică aparţine oamenilor şi nicidecum legilor sau a normelor. Totul se rezumă la educare clasei politice de către popor.

1) Sunt tinerii schimbarea?
Nu cred că “tinerii” ca termen general este cuvântul cheie în contextul reformării clasei politice. Din păcate avem mulţi tineri cu o mentalitate identică “dinozaurilor”, de aceea nu-i putem numi reformatori în asemenea condiţii. Eu cred în tineri dar nu în toţi. Cred în cei perseverenţi, ambiţioşi, care s-au putut manifesta în actulele condiţii, chiar dacă sunt rodul unui sistem de învăţâmânt corupt şi imperfect. Cred că este nevoie să punem persoanele cheie pe poziţiile cheie, doar aşa lucrurile se vor mişca înainte. Şi da, eu cred într-un partid condus 100% de tineri până la 30 ani, cu viziuni sănătoase şi detaşate de prezent.

2) Se poate schimba actuala clasă politică?
Nu se poate. Chiar dacă se găseşte unul mai cinstit (dar slabe şanse) oricum e prins în horă şi trebuie şi joace. Eu nu înteleg, toţi politicienii au fost crescuţi de mici egoişti şi impotenţi sau au devenit peste noapte, când au făcut primii paşi în politică? Oare politică e un lucru atât de rău încât te face ne-om? Chiar nu pot fi optimist în privinţa schimbării mentalităţii clasei politice actuale care nu ia în calcul că ţara pur şi simplu vrea să trăiască mai bine. Până nu există solidaritate politică şi nu avem tendinţe clare de creşteri economice, dă-le-n brânză de vize gratuite şi legi antidiscriminare. Vor mai aştepta 5 ani.

3) Când se va schimba actualul sistemul politic antisocial, corupt şi imun?
a) când vom avea o nouă clasă politică, nepătată.
b) când Sakaşvili va dori să se implice în politica moldovenească (vezi lecţia lui Sakaşvili pentru Moldova)
c) când găinile vor începe să cânte imnul Republicii Moldova
Îmi cer scuze că apelez la glume de prost gust dar sistemul nu poate fi schimbat cu actualii actori şi cei care aşteaptă să intre în parlament. Sistemul lucrează la fel de bine cum lucra pe timpul guvernării comuniste. Faptul că indivizii roşii s-au reprofilat în alte partide, nu mă încălzeşte deloc. Nu vă temeţi să-i penaliza-ţi dacă nu vă satisfac aşteptările, asta îi va disciplina.

Cei care au eşuat, şi-au ratat şansa. Eu cred că aceste posibilităţi trebuie acordate politicienilor o singură dată, dacă o dau în bară să-şi caute de lucru, sunt sigur că pot fi buni bunei!

(Acest articol face parte din seria de articole şi atitudini “Soluţii pentru reformarea clasei politice”. A scris şi Tudor Darie).